Aktualno

24.10.2021

Mesec požarne varnosti v Domajincih in Topolovcih

PGD Skakovci so sodelovali na vaji ob mesecu požarne varnosti katero je bila v Domajincih in Topolovcih. Sodelovala so vsa društva iz GZ Cankova

23.10.2021

Požar v Skakovcih

Dne 23.10.2021 smo imeli v Skakovcih požar na stanovanjskem objektu pri družini Fašalek. Pogorelo je ostrešje stanovanjske hiše. Sodelovali so ...

KRONIKA PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA SKAKOVCI


Začetki prostovoljnega gasilskega društva segajo v čas pred drugo svetovno vojno, saj je bilo prvo gasilsko društvo ustanovljeno 15. 3. 1936. Pobudo za ustanovitev sta dala Anton Čahuk in Franc Gomboc. Prvi predsednik društva je bil Karel Jauk, poveljnik društva pa Franc Gomboc. Razpolagalo je z dvoosno ročno brizgalno, ki je bila kupljena v času Avtro-Ogrske, leta 1884. S pomočjo krajanov so v istem letu nabavili tudi dvajset svečanih uniform. V času okupacije pa je to društvo razpadlo.

Po osvoboditvi, med leti 1945 in 1948, so za požarno varnost v vasi skrbeli vsi vaščani. Leta 1948 pa je bilo ponovno ustanovljeno gasilsko društvo, ki pa je uspešno delovalo le nekaj let in je zaradi nesoglasij v društvu leta 1955 ponovno razpadlo. Za požarno varnost v vasi je skrbel vaški odbor, nato gasilsko-tehnična ekipa pri KS in GD Cankova.

Nekaj let po vojni smo vaščani Skakovcev zamudili priložnost, da bi zgradili t. i. ZADRUŽNI DOM. Gradbeni material z bivše graščine Polanci je bil porabljen za gradnjo Zadružnega doma na Cankovi.Tako smo v letu 1957 stari dom dozidali in v njem je potekalo vso politično in kulturno življenje takratnega časa.

Za PGD Skakovci pa je bilo pomembno in prelomno leto 1975, kajti 19. januarja je bil sprejet sklep, da se nabavi motorna brizgalna in ustanovi gasilsko društvo. 24. 1. 1975 je bilo gasilsko društvo tudi ustanovljeno in to je prineslo naši vasi tudi napredek, kajti življenje in delo se je začelo premikati tudi na področju gasilstva.Predsednik ob ponovni ustanovitvi je bil Ščančar Štefan, poveljnik pa Pintarič Jože. Motorna brizgalna se je najprej upravljala s pomočjo kmečkega voza, naslednje leto pa je bila usposobljena za traktorski priključek. Nabavili smo vso potrebno opremo za gašenje požarov, toda primanjkovalo nam je ustreznih prostorov. Ker smo imeli star gasilski dom, je bila motorna brizgalna shranjena pri družini Šinko.

Gasilsko društvo pa je imelo čedalje več opreme za gašenje, kajti med leti 1970 in 1980 so našo vas prizadeli številni požari. Prišli pa smo tudi do spoznanja, da gasilski dom več ni ustrezal potrebam takratnega časa in je bil premajhen za vse organizacije, ki so delovale v vasi. Tako smo se leta 1982 odločili za gradnjo novega objekta. Čeprav je bil začetek gradnje težak, pa smo z voljo in mnogimi delovnimi akcijami gasilcev in vseh vaščanov gradnjo uspešno zaključili. Leta 1983 smo nov gasilski dom predali svojemu namenu. Leta 1984 smo zbrali nekaj sredstev in ob pomoči Občinske gasilske zveze smo nabavili gasilski avto. Ker v avtu ni bilo prostora za motorno brizgalno, smo kupili še prikolico. Vse skupaj smo leta 1985 predali namenu, hkrati pa smo praznovali še deseto obletnico GD.

Tudi leta, ki so sledila, za nas niso pomenila mirovanja. Gasilsko-vaški dom in vso opremo je bilo potrebno vzdrževati, ves čas pa smo dom tudi opremljali. Tako smo nabavili potrebne mize, klopi, opremili smo kuhinjo in mladinsko sobo ter uredili okolico. Ves čas pa smo nekako razmišljali o razvitju praporja. Ideja je zorela kar nekaj let in tako je bila leta 1990 končno uresničena. Čedalje bolj pa smo tudi spoznavali, da obstoječe gasilsko vozilo več ne ustreza potrebam sodobnega časa in gašenja. Že naslednje leto, leta 1991, smo nabavili novo gasilsko vozilo.

V vseh letih smo tudi skrbeli za urejeno okolico, opravljali smo tudi vzdrževalna dela in nabavili nekaj gasilske opreme. V letu 2006 pa smo dom v celoti obnovili: prebarvali smo mize in klopi, opravili pleskarska dela notranjih zidov, polepšali pa smo tudi zunanjost doma in uredili okolico.
 
 
 
 
Prijava na poštni seznam.
Ime in priimek:

E-pošta:
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se